Pampeliškový sirup

Klasický babiččin recept

Když se venku trošku oteplí a všechny louky a zahrady rozsvítí žluté květy pampelišek, vzpomenu si, jak jsem je jako malá sbírala na "med" s babičkou. Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, možná by se dal nazývat spíše sirupem, ale určitě tak tento pampeliškový produkt znáte i vy. 

S "pampeliškovým medem" můžete nakládat jako s medem klasickým. Samozřejmě nemá zdravotní účinky jako včelí produkt, ale je to moc fajn alternativa.

Než vyrazíte sbírat

Na pampelišky je dobré jít, když je venku slunečno a květy jsou dokonale otevřené. Určitě se vyplatí trhat pampelišky třeba do proutěného košíčku, papírové nebo plátěné tašky - zkrátka do něčeho prodyšného, aby až do okamžiku vaření vydržely v co nejlepší kondici. Stonky potřebovat nebudete, takže se zaměřte opravdu jen na žluté hlavičky. Budete jich potřebovat zhruba 250. 

Vaření pampeliškového medu (sirupu)

Na zhruba 1 litr "medu" potřebujete: asi 250 květů pampelišek 1 litr vody 1 citron 1 pomeranč 1 kg cukru.

Postup

Květy nasypte do hrnce a zalijte 1 l vody. Přidejte na kolečka nakrájený citron a pokrájený pomeranč zbavený slupky. Přiveďte k varu a vařte 20 minut, poté odstavte a nechte odležet do druhého dne. Druhý den vše sceďte přes jemné síto nebo plátno a získanou tekutinu nalijte do hrnce. Přimíchejte cukr a vařte do zhoustnutí. Během vaření míchejte. Ještě horký sirup nalijte do skleniček.

Nezapomeňte, že až sirup vychladne, bude hustší než v horkém stavu. Pokud si hustotou nejste jisti, můžete to ověřit v průběhu vaření. Kápněte trošku medu lžičkou na talíř a sledujte, jakou konzistenci má po vychladnutí. Pampeliškový sirup můžete ozvláštnit nějakou bylinkou, třeba meduňkou nebo mátou. V takovém případě bylinku přidejte hned na začátku ke květům a spolu s nimi ji před finálním vařením sceďte.

© 2020 Hanka Majerová
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky