Ostružiník
Léčivé síly ostružiníku křovitého znají lidé už po dlouhé generace. Z rostliny jsou nejznámější její téměř černé, trpké plody, které se přidávají do marmelád, pro výrobu omáček ke sladkým pokrmům nebo se konzumují za syrova. Ostružník křovitý má však léčivé také listy. Ty se sbírají od dubna do konce září.

Bylina působí desinfekčně na močové a trávicí ústrojí, mírně staví krvácení, tlumí kašel, snižuje otoky. Bylina má celkově slabé působení. Používá se jako dochucovadlo do bylinných čajů.
Ostružiníkové lístky obsahují organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny, pektiny, a minerální látky. Mají stahující baktericidní a fungicidní účinky, silné detoxikační účinky, působí močopudně a desinfikují močové a trávicí ústrojí. Kromě desinfekčních účinků podporují odkašlávání a krvácení.