Medvědí česnek

Stále populárnější česnek medvědí roste volně v přírodě, ve vlhkých lesích. Svěže zelené listy česneku medvědího nám přirozeně pomáhají při detoxikaci a posilování imunity.

Nejvhodnější čas sběru česneku medvědího (Allium ursinum) je duben až květen, v chladných oblastech ještě i červen. Nejlepší jsou čerstvé listy utržené před rozkvětem, kdy mají nejvyšší koncentraci účinných látek; sušením se vytrácí jak vůně, tak chuť a zejména léčivá síla. 

Co obsahuje medvědí česnek?

Česnek medvědí obsahuje hlavně aminokyseliny allicin a alliin, vinylsulfid a esenciální oleje, které mají antibakteriální a antivirový účinek, užívá se jako přírodní antibiotikum. Je také bohatým zdrojem vitaminu C: 100 g ho obsahuje až 150 mg. Medvědí česnek významně přispívá k jarní detoxikaci, a protože má i antioxidační účinky, posiluje také imunitu organismu. Je to ideální jarní bylina, když potřebujeme po zimě přirozeně pročistit tělo.

Česnek medvědí sbíráme vždy šetrně k přírodě! 

Medvědí česnek v kuchyni

Čerstvé listy česneku medvědího se nejčastěji používají podobně jako pažitka a cibulová nať. Potřebujeme-li listy uchovat pár dní, vydrží česnek medvědí v lednici zabalený ve vlhké utěrce nebo ve sklenici s vodou. Mladé listy dobře umyjeme pod tekoucí vodou a jíme čerstvé nebo je můžeme připravit jako pikantní špenát - kratičce ho necháme spařit na páře, pak hned osolíme, opepříme a podáváme. Receptů na využití česneku medvědího v kuchyni je spousta, můžeme ho přidat do bylinkového másla, pomazánek, pesta, jarní polévky, salátů, nádivek nebo ho použít jako náplň do buchet či při zdobení jídel. Chutné jsou i cibulky česneku. Drobně nakrájené je přidáváme na chléb s máslem, sýrem, slouží také jako koření do polévek, omáček, na brambory a maso.


Recept na pesto

  • česnek medvědí velký svazek
  • piniové nebo kešu oříšky hrst
  • olivový olej 3-4 lžíce
  • parmezán 30 g
  • sůl

POSTUP

  1. Medvědí česnek umyjte. Rozmixujte listy s oříšky za postupného přidávání oleje. Poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán a dochuťte lehce solí.
  2. Pesto můžete skladovat v lednici zakápnuté olivovým olejem nebo ho rovnou použít. Výborné je s čerstvými těstovinami nebo na topinky.
© 2020 Hanka Majerová
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky