Klid

13.03.2020

Prvním krokem k tomu, abychom neonemocněli, je zachovat klid. Neboť stres a strach snižuje imunitu a zvyšuje pravděpodobnost nákazy. To platí i v případě jakékoli nemoci.  

Rozhodující je zde imunitní systém každého z nás. Ten hodně souvisí se stavem sliznice tenkého střeva od kterého se odvíjí kvalita a funkčnost všech našich sliznic. Pokud jsme nikdy o tom nepřemýšleli a nic nedělali, tak nemůžeme vše nyní dohnat. Nicméně jako první krok k tomu, aby byla obranyschopnost dobrá, je to, abychom pokud možno srovnali stravu. Zde je důležité co nejvíce omezit jednoduchý cukr a sladkosti. Tím myslíme jak řepný, třtinový či jiný jednoduchý cukr. Ten vede nejen k překyselení, ale i větší citlivosti na záněty.
Druhým krokem je vysazení zahleňujících potravin. To znamená hlavně mléčné výrobky a nadbytek pečiva. V hlenech, které se usazují v dýchacích cestách se mohou hromadit nejrůznější toxiny ze zevního prostředí a poškozovat sliznici tohoto orgánu a tím je pak větší citlivost k virům a jejich zánětům.
Obecně je třeba mít stravu, která je více zásadotvorná, neboť pak i imunitní systém je pak lépe funkční. To, co nejvíce překyseluje je jednoduchý cukr, bílá mouka, nadbytek bílkovin a tuku. Obiloviny (v uvařené formě) i luštěniny jsou sice také kyselinotvorné, ale podstatně méně. To, co je zásadní, je mít ve stravě zeleninu. Vzhledem k konstrukci našeho trávení je důležité mít především tepelně upravenou zeleninu, jen část syrové. Aby byla tepelně upravená zelenina zásadotvorná, je třeba ji sníst hned po tepelné úpravě. Zeleninu opravdu dáváme 3x denně v dostatečném množství. Pokud nebudeme naše tělo překyselovat stravou, nebudeme ztrácet minerály, tak potřebné pro obranyschopnost.
Důležitým vitamínem pro obranyschopnost je vitamín C. jeho nejlepším, nejkvalitnějším zdrojem je mléčně kvašená zelenina. Z ní vstřebáme a využijeme podstatně více, než z tabletové formy. Dáváme ji ke každému jídlu. Rozhodně je to daleko lepší zdroj než ovoce. Skladováním se vitamín C snižuje a současné ovoce je jeho malým zdrojem. Navíc ochlazuje a uvolňuje tkáně, což je rozhodně kontraproduktivní. 

Zdroj: Institut celostní medicíny 

© 2020 Hanka Majerová
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky