Kopřiva
Patří k prvním jarním bylinám, které se odedávna sbíraly nejen kvůli léčivým vlastnostem, ale též k přípravě levného, dobrého a jistě též zdravého jídla.
Nepěstoval se běžně špenát, ale ten z kopřiv je snad ještě lepší a sběr lístků měl vlastně dvojí léčivý účinek. Nepomíjivý byl totiž i projev pálení, což léčilo odjakživa revmatismus.
Až do současné se dochovalo zřejmě oprávněné přesvědčení, že odvar kopřivy dokáže po zimě vyčistit organismus. Doporučení znělo pít nalačno nesladký odvar z kopřivy.
Odvar kopřivy každoročně má pít, kdo chce být dlouho živ!
U nás roste hlavně na pustých místech, v křoviskách, u plotů, v příkopech.
Listy se sbírají celé jaro. Suší se pokud možno rychle ve stínu.
Mladé listy posilují organismus a snižují v krvi hladinu cukru.
Účinně napomáhá při: Alergie, cukrovka, játra, klouby, šlachy, anémie, očisty